Vývoj stabilně transfekovaných buněčných linií lidských embryonálních kmenových buněk - Markusová, Veronika (2012)
Lidské embryonální kmenové buňky představují velký příslib pro budoucnost medicíny. Jejich rutinnímu použití však brání řada překážek, z nichž některé může pomoci překonat tvorba geneticky modifikovaných lidských embryonálních kmenových buněk. V této diplomové práci se zabývám problematikou stabilní transfekce a tvorbou stabilně transfekované linie hESCs, které by sloužily jako buněčný model pro studium funkce FGF-2. Testovala jsem různé transfekční metody (nukleofekce, lipofekci a nelipozomální transfekční reagenty). Nejvhodnější metodou byl FuGENE HD. Pro stabilní transfekci jsem vybrala plazmidy a DNA fragmenty, které inducibilně exprimují gen zájmu. K tomuto účelu sloužil Tet-On Advanced Inducible Gene Expression System. DNA konstrukty, které jsem připravila, nesou geny pro různé izoformy fibroblastového růstového faktoru 2.