Funkční analýza dráhy ATM/p53 u vzorků CLL a studium citlivosti defektních buněk na moderní terapii - Kubešová, Blanka (2012)
Diplomová práce se zabývá genetickými defekty u hematologických malignit. První část je věnována funkčnímu testování proteinu ATM pomocí sledování dráhy ATM-p53-p21 u vzorků CLL. Po paralelním ošetření buněk cytostatiky fludarabinem resp. doxorubicinem byla analyzována stabilizace hladiny proteinu p53 a také indukce exprese jeho cílového genu p21. U vzorků rozdělených do skupin podle genetických abnormalit byla hodnocena tato stabilizace a exprese a korelována s jednotlivými defekty. Zásadním výstupem práce je zavedení efektivního a spolehlivého testu pro analýzu funkčnosti proteinu ATM. Je založen na sledování indukce exprese genu p21 pomocí qRT-PCR po paralelním ošetření CLL buněk fludarabinem resp. doxorubicinem - v případě inaktivace ATM dochází k indukci po prvním, avšak nikoli po druhém cytostatiku. Ve druhé části práce byla testována senzitivizace buněčných linií SU-DHL-4 a MEC-1 s mutacemi genu TP53 k cytostatiku fludarabinu pomocí inhibice kináz ATM a Chk1. Senzitivizace byla úspěšná u obou linií při společném použití inhibitorů. U linie MEC-1 vykazovaly inhibitory částečný účinek i samostatně.