Exprese a funkce receptorů smrti u lidských embryonálních kmenových buněk a z nich diferencovaných derivátů - Křivánek, Jan (2012)
Receptory smrti poskytují organismu důležitý mechanismus zachování homeostázy, nejen tím, že eliminují pro organismus nebezpečné buňky a chrání ho tak před maligním onemocněním, ale také tím, že se podílí na eliminaci nepotřebných buněk při správném vývoji organismu. Popis exprese a funkce těchto receptorů u lidských embryonálních kmenových (hES) buněk však zatím nebyl uskutečněn. Tato práce podává prvotní popis exprese receptorů smrti a jejich hlavních signalizačních cest u těchto buněk. Zjistil jsem, že u hES buněk, ačkoliv exprimovaly receptory DR4 i DR5 a zároveň neexprimovaly receptory DcR1 a DcR2, nedocházelo po aplikaci ligandu TRAIL k iniciaci apoptózy. Jinak se chovaly neurální progenitorové (NP) buňky a progenitorové buňky neurální lišty (NCP), které rovněž exprimovaly receptory DR4 a DR5 a zároveň neexprimovaly receptory DcR1 a DcR2, u nichž po aplikaci ligandu TRAIL docházelo k masivní apoptóze. Za rezistencí hES buněk k apoptóze indukované ligandem TRAIL zřejmě stojí blokace DISC komplexu proteinem c FLIP. Tato práce otevírá otázku citlivosti hES buněk k apoptóze ve vztahu k receptorům smrti. K detailnímu pochopení této problematiky bude však zapotřebí vést ještě další výzkumy.