Analýza exprese nízkomolekulárního FGF-2 u lidských embryonálních kmenových buněk - Konečná, Žaneta (2012)
Lidské ES buňky mají unikátní schopnost neomezené proliferace v nediferencovaném stavu, která je významně podporována FGF-2. FGF-2 je přidáván do kultivačních médií pro lidské ES buňky, ale tyto buňky si ho také mohou samy produkovat. LMW FGF-2 může být sekretován do extracelulárního prostoru, ale mechanizmus této sekrece zůstává neobjasněný. Předpokládá se, že sekretovaný LMW FGF-2 působí autokrinně nebo parakrinně na lidské ES buňky a podporuje jejich „kmenovost“. Tato práce je zaměřena na mechanizmus sekrece LMW FGF-2 lidskými ES buňkami, pro jehož objasnění bylo využito lidských ES buněk se sníženou expresí Tec kinázy, jejíž úloha v sekreci FGF-2 byla prokázána v jiných buněčných typech. Zjistili jsme, že Tec kináza je skutečně zahrnuta v mechanizmu sekrece LMW FGF-2 u lidských ES buněk, jelikož u buněk se sníženou expresí Tec kinázy byla narušena sekrece LMW FGF-2, ale také proliferace. To naznačuje, že LMW FGF-2 působí autokrinně nebo parakrinně na lidské ES buňky a tím podporuje proliferaci u lidských ES buněk.