Funkční a strukturní analýza proteinu ZCCHC9 - Jacko, Martin (2012)
Lidský protein ZCCHC9 a jeho homology ZCCHC7 a ZCCHC3 byly nejčastěji zmiňovány jako potenciální klíčové faktory v degradaci aberantní a nepotřebné RNA, vzhledem k sekvenční homologii s kvasinkovými proteiny zapojenými do těchto procesů. Mým hlavním úkolem bylo objasnění funkce ZCCHC9 pomocí molekulárně biologických nebo biochemických metod a spolupráce na NMR strukturní analýze, která by nám poskytla více informací o RNA vazebných vlastnostech a substrátové specifitě tohoto proteinu. Zde ukazuji, že ZCCHC9 je jaderný protein s primární lokalizací v jadérku. NMR struktura prokázala čtyři motivy zinkového kloubu. ZCCHC9 váže RNA in vivo i in vitro a imunoprecipitační experimenty odhalily, že interaguje s jinými proteiny než s původně předpokládanými faktory kontroly kvality RNA. ZCCHC9 interagující proteiny jsou známými faktory zapojenými do mnoha aspektů metabolismu RNA jako je transkripce, sestřih, modifikace a transport RNA a RNA interference.