Identifikace a funkční charakterizace mikroRNA s prognostickým významem u renálního karcinomu - Iliev, Robert (2012)
V současné době představují maligní nádory ledvin 3 % všech malignit vyskytujících se u dospělé populace. Mezi zhoubnými nádory ledvin dosahuje renální karcinom (RCC) nejvyšší letality. Česká republika obsadila počtem nově diagnostikovaných nádorů první místo v incidenci mezi všemi státy světa. Vzhledem k tomu je důležité objasnit molekulárně genetické mechanizmy hrající rozhodující roli ve vzniku a vývoji RCC. Podle nejnovějších studií jsou do vývoje RCC signifikantně zapojeny i mikroRNA (miRNA). Jsou to velmi stabilní krátké nekódující RNA, které mají schopnost post-transkripčně regulovat genovou expresi a podle bioinformatických analýz jsou schopny regulovat více než polovinu lidských genů. Tato práce se zabývá analýzou vybraných sérových a tkáňových miRNA u pacientů s renálním karcinomem. Práce se zaměřuje na identifikaci sérových i tkáňových miRNA a jejich spojitost s prognózou RCC. Cílem této práce je identifikovat miRNA které by měly potenciální prognostický význam a případné budoucí využití v diagnostice RCC.