Studium interakcí lidských telomerových proteinů - Janoušková, Eliška, 1987- (2012)
Telomery jsou nukleoproteinové struktury, které se nacházejí na koncích lineárních chromozomů. Jejich hlavní funkcí je ochrana chromozomových konců před nukleolytickou degradací, opravnými mechanismy buňky a nechtěnou fúzí chromozomů. Kvůli neúplné replikaci při každém buněčném cyklu dochází ke zkracování telomer. Jejich opětovné prodlužování zajišťuje enzym telomeráza, který je schopen připojovat volné nukleotidy na konce chromozomů. Na regulaci telomerázové aktivity se významně podílejí proteiny shelterinového komplexu. Tyto proteiny mění prostorové uspořádání telomer tvorbou lasovitých struktur na jejich konci, čímž ovlivňují přístup životně důležitých enzymů k DNA a zprostředkovávají tak změnu signálních drah. Tímto způsobem shelterinové proteiny regulují zprostředkovaně délku telomer a podílejí se tak na procesech stárnutí a nádorové transformace buněk. Tato práce se zabývá studiem telomerových proteinů TRF2 a Rap1, jež jsou součástí shelterinového komplexu. V rámci práce byla určena afinita vazby proteinu TRF2 k DNA a vliv přítomnosti proteinu Rap1 na tuto afinitu. Kvantitativní analýzou pomocí anizotropie fluorescence a gelové retardační analýzy bylo zjištěno, že přítomnost proteinu Rap1 vede ke snížení vazebné afinity proteinu TRF2 k DNA a zároveň k významnému zvýšení selektivity proteinu TRF2 k telomerické DNA.