Nové protein-proteinové interakce u vícekomponentního systému Arabidopsis thaliana - Vitková, Zuzana (2012)
Cytokininy jsou rostlinné hormony, které hrají velice důležitou roli v rostlinném vývoji a růstu. Přenos cytokininového signálu je zprostředkován tzv. vícekomponentním systémem pocházejícím z bakteriálního dvoukomponentního systému. U Arabidopsis thaliana je signál přenášen z histidinkináz (AHK) prostřednictvím přenašečů fosfátu (AHP) do jádra k regulátorům odpovědi (ARR). Protein - proteinové interakce uvnitř této dráhy jsou poměrně dobře popsány, ale není mnoho známo o tom, jak interaguje vícekomponentní systém s jinými signálními drahami A. thaliana právě na úrovni protein - proteinových interakcí. Pomocí tandemové afinitní purifikace byli identifikováni noví potenciální interakční partneři proteinů AHP2 a AHP5. Dva z nich - pTAC17 (plastidový transkripčně aktivní chromosom) a CNP (the crooked neck protein) - byli vybráni pro další analýzy. Pro potvrzení předpokládané interakce proteinu pTAC17 s proteinem AHP5 a určení specificity pTAC17 k proteinům AHP byla vybrána a optimalizována metoda koimunoprecipitace. Pro studium vlivu obou interakčních partnerů na cytokininovou signální dráhu byl použit tzv. test měření délky kořenů.