Identifikace a funkční charakterizace prediktivních faktorů u multiformního glioblastomu - Hankeová, Simona (2012)
Multiformní glioblastom (GBM) je nejčastějším intrakraniálním nádorem astrocytárního původu. Patří mezi nejvíce letální nádory, jejichž prognóza je i při optimální léčbě nepříznivá s mediánem přežití 12-15 měsíců od stanovení diagnózy. Celkové přežívání pacientů významně prodlužuje terapie pomocí alkylačního činidla temozolomidu, ať už v konkomitanci s radioterapií nebo samostatně v adjuvanci. Odpověď na tuto nákladnou léčbu, která může být spojena i s významnými vedlejšími účinky, je limitovaná pouze na podskupinu pacientů s GBM. V současnosti se považuje za nejúčinnější molekulární prediktor odpovědi na temozolomid metylační status promotoru O6-metylguanin-DNA-metyltransferázy (MGMT). Jedním z cílu diplomové práce je zavedení metodiky Analýzy tání s vysokým rozlišením (HRM) pro kvantitativní stanovení metylace promotoru MGMT. Dalším cílem je identifikace a funkční charakterizace vybraných mikroRNA jako potentních nových prediktorů u GBM umožňujících dosažení vyšší citlivosti predikce léčebné odpovědi.