Diferenciace lidských embryonálních kmenových buněk do epiteliálních buněk - Garlíková, Zuzana (2012)
Lidské embryonální kmenové buňky mají potenciál pro diferenciaci do širokého spektra specializovaných buněčných typů. Nastavením vhodných kultivačních podmínek in vitro je možno cíleně podpořit diferenciaci lidských embryonálních kmenových buněk do epiteliálních buněk. Obsahem práce je in vitro kultivace lidských embryonálních kmenových buněk v podmínkách indukujících diferenciaci směrem k fenotypu plicních epitelových buněk. Převážnou část práce tvoří charakterizace diferencovaných buněčných typů pomocí morfologických a molekulárně-biologických metod.