Expandované T-lymfocyty v protinádorové imunoterapii - Cibulka, Marek (2012)
Nádorová onemocnění představují rostoucí a komplexně neřešitelný problém. Ačkoliv jsou některé druhy tumorů vcelku dobře léčitelné konvenčními metodami (chemoterapie, radioterapie, chirurgie), existují rovněž takové, které jsou vůči těmto procedurám rezistentní. Výzkum v oblasti imunoterapie se ve světě rozvíjí zhruba 30 let a za tu dobu se velmi znatelně posunul kupředu, především díky moderním poznatkům a metodám molekulární a buněčné biologie. Jedním z imunoterapeutických přístupů je imunoterapie adoptivní. Ta je založena na posílení imunitní reakce vůči nádorové tkáni prostřednictvím ex-vivo kultivovaných autologních buněk, které jsou přeneseny zpět do těla pacienta. Tato diplomová práce se zabývá potencionálem léčby nádorových onemocnění pomocí T-lymfocytů a zejména optimalizací jejich expanze. Rychlé a efektivní namnožení buněk je totiž klíčovým krokem v tomto léčebném postupu.