Analýza přestaveb imunoglobulinových genů u vybraných lymfoproliferativních onemocnění - Stránská, Kamila (2012)
Přestavby genů kódujících lehké a těžké řetězce imunoglobulinů jsou unikátní pro B-lymfocyty. Je známo, že u některých lymfoproliferativních onemocnění (např. CLL - chronická lymfocytární leukémie) jsou některé přestavby pozorovány častěji, než by odpovídalo náhodnému výběru. Tato pozorování jsou základem teorie o úloze antigenu v patogenezi lymfoproliferativních nemocí. Detailní analýza sekvence imunoglobulinových genů je užitečným nástrojem k pochopení patogeneze lymfoproliferativních nemocí z B-lymfocytů.