Molekulárně-biologická charakterizace enterobakterií s produkcí širokospektrých beta-laktamáz u dětských onkologických pacientů - Brhelová, Eva (2012)
V posledních letech je velkou hrozbou pro pacienty nárůst rezistentních gram negativních bakterií v nemocničním prostředí. Nejčastěji infekce způsobují multirezistentní enterobakterie Escherichia coli a Klebsiella pneumoniae. V této studii jsem pomocí molekulárně biologických metod charakterizovala izoláty z Kliniky dětské onkologie FN Brno. Tyto izoláty byly multirezistentní enterobakterie s produkcí širokospektrých beta-laktamáz. Geny rezistence k beta-laktamovým a dalším antibiotikům se šířily horizontálním přenosem pomocí konjugace.