Analýza chaotických systémů v astronomii - Jeřábková, Tereza (2012)
Cílem této práce je pochopení základních pojmů teorie chaosu a naučit se aplikovat tuto teorii na data z reálného zdroje. Jsou zde popsány metody rekonstrukce fázového portrétu a invarianty chaotických systémů. Zmíněná je i metoda náhradních dat. Je zde dokázáno, že jeden z nejzákladnějších systémů teorie chaosu, Rösslerův systém, je opravdu chaotický. Následně je teorie aplikována na data z hvězd R Scuti a R Leonis.