Studie populací pijavky lékařské (Hirudo medicinalis) - habitatové preference a variabilita zbarvení břišní strany těla - Strakošová, Jana (2012)
Tato práce se zaměřuje na habitatové preference pijavky lékařské (Hirudo medicinalis) v podmínkách ČR a jako jediná práce svého druhu detailně zkoumá zbarvení její ventrální strany. V letech 2010-2011 byl prováděn výzkum na 11 ze 13 lokalit pijavky lékařské v ČR, během kterého byla fotografována jejich břišní strana těla. Na lokalitách byla zaznamenána skladba litorální a vodní vegetace, zkoumána společenstva makrozoobentosu, ostatních druhů pijavic, obojživelníků, změřeny základní fyzikálně chemické proměnné a provedena chemická analýza vody. Byl vyhodnocen vztah výskytu pijavky lékařské k těmto parametrům. K porovnání lokalit s výskytem a bez výskytu druhu byla použita data Mgr. Nely Kubové. H. medicinalis se daří v bohatě zarostlých biotopech s hojností obojživelníků. Rozdělení dle druhové skladby vegetace rozlišilo biotopy pro pijavku vhodné, na kterých byla během celého monitoringu 2005-2011 sledována téměř pokaždé, od biotopů často silně antropogenně ovlivněných, kde jsou populace pijavky slabé nebo zde nebyly pozorovány několik let. Vegetace tak může sloužit jako pomocný ukazatel vhodnosti biotopu pro tento druh. To neplatí pro společenstva makrozoobentosu a ostatních druhů pijavic, která byla na lokalitách velmi heterogenní. Na základě abiotických faktorů se vyčlenily lokality pijavky lékařské jako úživné, bohaté na uhlík, s horšími kyslíkovými poměry, které se nachází v oblastech s teplým klimatem převážně v nízkých nadmořských výškách. Ze 13 lokalit H. medicinalis se jeví jako nejsilnější populace na Pastvisku a Zahradníčkově rameni, kde jsou pijavky nalézány pravidelně, často ve velkých počtech. Na druhé straně existuje několik velmi nejistých lokalit, jejichž periodu kontrol je třeba přehodnotit.