Změny vegetačního pokryvu lesních porostů v NP Šumava - Coufalová, Tereza; Dobrovolný, Petr, 1961-; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2012)
Tato práce se zabývá hodnocením změn vegetačního pokryvu lesních porostů v NP Šumava v rozmezí let 1991 až 2004. K vypracování byly použity multispektrální snímky z třech časových horizontů pořízené družicemi Landsat 5 a Landsat 7. Nejdříve bylo sestaveno klasifikační schéma a pomocí trénovacích ploch byla provedena řízená klasifikace. Vhodnost trénovacích ploch byla posouzena statistickými ukazateli. Poté byly plochy s vegetací zvýrazněny výpočtem normalizovaného vegetačního indexu (NDVI) a transformace Tasseled Cap. Pro zjištění změn vegetačního pokryvu byl spočítán rozdíl hodnot NDVI jednotlivých snímků. Následně byly plochy vykazující změny hodnot extrahovány metodou prahování. Výsledky byly prezentovány formou mapové kompozice.
This thesis deals with the evaluation of changes forest vegetation in the Šumava National Park in the time range since 1991 till 2004. The entrance data sets were multi-spectral images, which were acquired by satellites Landsat 5 and 7 in three time periods. At the first time the classification scheme was compiled and the supervised classification was performed by using training areas. The suitability of training areas was assessed by statistical indicators. Then the areas with vegetation have been highlighted by calculation of the Normalized Differences Vegetation Index (NDVI) and the Tasseled Cap transformation. The difference of NDVI values of each image was calculated to detect changes in vegetation cover. After that the areas showing changes of values were extracted by threshold method. The results were presented as a map composition.
Vedoucí práce: Petr Dobrovolný
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2012
Keywords: dálkový průzkum Země; lesní porosty; forest stands; remote sensing; Národní park Šumava (Česko); Šumava National Park (Czechia); bakalářské práce; bachelor's theses