Změny vegetačního pokryvu lesních porostů v NP Šumava - Coufalová, Tereza (2012)
Tato práce se zabývá hodnocením změn vegetačního pokryvu lesních porostů v NP Šumava v rozmezí let 1991 až 2004. K vypracování byly použity multispektrální snímky z třech časových horizontů pořízené družicemi Landsat 5 a Landsat 7. Nejdříve bylo sestaveno klasifikační schéma a pomocí trénovacích ploch byla provedena řízená klasifikace. Vhodnost trénovacích ploch byla posouzena statistickými ukazateli. Poté byly plochy s vegetací zvýrazněny výpočtem normalizovaného vegetačního indexu (NDVI) a transformace Tasseled Cap. Pro zjištění změn vegetačního pokryvu byl spočítán rozdíl hodnot NDVI jednotlivých snímků. Následně byly plochy vykazující změny hodnot extrahovány metodou prahování. Výsledky byly prezentovány formou mapové kompozice.