Studium metabolismu xenobiotik pomocí moderních elektromigračních metod. - Langmajerová, Monika (2012)
Tato diplomová práce je zaměřena na využití kapilární elektroforézy pro on-line studie enzymových reakcí. Byla sledována biotransformace diclofenaku prostřednictvím cytochromu P450 2C9. Pro mísení reakční směsi uvnitř kapiláry byly využity dva způsoby. První z použitých technik byla elektroforeticky zprostředkovaná mikroanalýza, druhý přístup využíval příčnou difuzi laminárního profilu toku. Vznikající látky byly detekovány diodovým polem a hmotnostním spektrometrem s iontovou pastí. Vyšších výtěžků enzymové reakce bylo dosaženo s druhým způsobem mísení reakční směsi, který byl aplikován při analýze spojující všechny kroky od enzymatické reakce, přes separaci vzniklých produktů až k identifikaci těchto sloučenin pomocí iontové pasti.