Vliv kurkuminoidů a jejich analogů na hladinu a funkcii proteinu p53 v nádorových buňkách - Martinková, Ľubica (2012)
Diplomová práce pojednává o vlivu kurkuminoidů a jejich syntetických analogů na lidské nádorové buňky. Patří mezi ně kurkumin, demethoxykurkumin, bisdemethoxykurkumin a jejich syntetické analogy např. EF-24 nebo FLLL31. Práce popisuje jejich pozitivní terapeutické vlastnosti, zejména vlastnosti proti-nádorové. Podrobně je zde rozebrán jejich vliv na molekulární úrovni, který je také v práci experimentálně zkoumán na nádorových liniích rakoviny tlustého střeva HCT 116 a rakoviny prsu MCF7. Je studován jejich vliv na míru apoptózy v nádorových buňkách a srovnána jejich proti-nádorová účinnost. Dále je zkoumána jejich schopnost působit na nádorový supresorový protein p53, a to zejména na úrovni jeho exprese a vazby k DNA-cílové sekvenci. Nakonec se lze dozvědet něco o jejich vlivu na buněčnou lokalizaci proteinu p53 v nádorových buňkách.