Vliv povrchové aplikace vytěžených sedimentů na nitrifikaci v půdě - Šindelářová, Lucie (2012)
Tato diplomová práce se primárně věnuje problematice nedostatečně jednotného systému používaného pro hodnocení ekotoxicity sedimentů. V roce 2009 vešla v platnost nová vyhláška č. 257/2009 Sb. „O používání sedimentů na zemědělské půdě“, která umožnila nové hodnocení a nakládání se sedimenty. Podle vyhlášky je možné (kromě dalších 3 testů ekotoxicity) změřit metodou „Stanovení potenciální nitrifikace (PAO)“ vliv sedimentů na nitrifikaci v půdě po jejich aplikaci na zemědělskou půdu. Tato vyhláška ale nemá danou přesnou metodiku testu ani odběrů, manipulace a úprav vzorků před testy, pouze poukazuje na „příslušné normy“ aniž by však uváděla alespoň číslo příslušných norem, či konkrétní odkaz. Věstník MŽP, ve kterém dle vyhlášky měly být příslušné normy uvedeny, dosud nevyšel. Výsledky testů s odlišností v úpravě skladování nebo postupu metody by mohly vést k rozdílným výsledkům a chybám v hodnocení toxicity sedimentů. Po mé bakalářské práci zbylo v projektu QH82083 ještě 26 neotestovaný