Výzkum hladin endokrinních disruptorů a genotoxinů v modelovém vodním ekosystému ovlivněném čistírnou odpadních vod - Steček, Martin (2012)
Hlavní náplní této práce bylo zhodnocení vlivu čistírny odpadních vod na říční tok Schussen v Německu. K tomuto účelu byly vzorky vod a sedimentů (odebírané v průběhu dvou let), podrobeny sadě in vitro biotestů, pokrývající nejčetnější formy specifického toxického působení znečišťujících látek. Jmenovitě byla stanovována genotoxicita SOS chromotestem, toxicita dioxinového typu na buněčné linii H4IIE.luc a endokrinní disrupce - estrogenita a antiestrogenita pomocí buněčných linií MVLN a hERα-HeLa-9903 a antiandrogenita na buněčné linii MDA-kb2. Extrakty vzorků vod nevykázaly žádné významné efekty vyjma testů genotoxicity, kdy se jako genotoxické projevily vzorky 3-6x zkoncentrované. Extrakty sedimentů se naopak ukázaly jako negenotoxické v testovaných koncentracích. Výsledky testů dioxinové aktivity uváděné v ekvivalentech TCDD byly v rozmezí 46-476 pg TCDD / g sušiny sedimentu. Výsledky testů estrogenní aktivity uváděné v ekvivalentech E2 byly v rozmezí <0,22 - 54 pg E2 / g sušiny sedi