Hraboši (Microtus spp.) v hospodářských lesích: početnost, distribuce, biotopy - Švehlík, Petr (2012)
V procesu přeměny druhotných jehličnatých monokultur v porosty se skladbou dřevin přírodě blízkých se zvýšil podíl výsadby listnatých dřevin. Jedním z faktorů, který tuto přeměnu komplikuje, jsou hlodavci, kteří ohryzem kůry poškozují vysázené porosty. Závažné ekonomické i ekologické škody způsobují především hraboši (Microtus spp.) ohryzem kůry během zimního období. V současné době není dostatek podkladů o jejich ekologii z prostředí, kde dochází k obnově porostů a to ztěžuje účinnou ochranu výsadby před jejich negativním vlivem. Cílem práce je analyzovat vybrané faktory, které určují početnost a prostorovou distribuci hrabošů (hraboš polní a hraboš mokřadní) na plochách s obnovou lesa v rámci širšího geografického celku (Česká republika), v rámci jedné geografické oblasti (Drahanská vrchovina) a detailně na třech modelových plochách. Bylo provedeno porovnání distribuce hrabošů (Microtus spp.), druhů otevřených ploch, a norníka rudého (Myodes glareolus), typického lesního hlodavce.