Vliv infekce Diplostomum pseudospathaceum (Digenea) na reprodukci hořavky duhové Rhodeus amarus - Nezhybová, Veronika, 1988- (2012)
V rámci této diplomové práce byl zjišťován vliv motolice Diplostomum pseudospathaceum na reprodukci hořavky duhové (Rhodeus amarus). Larvální stadia motolice, metacerkárie, osídlují oční čočky ryb, způsobují vznik zákalu, který může vést ke slepotě a ke změnám v chování a zbarvení hostitele. Hořavka duhová je drobná sladkovodní ryba s unikátním rozmnožováním, při němž samci lákají samice ke tření do žaberní dutiny živých mlžů. Samice si vybírají samce podle velikosti, zbarvení a intenzity dvoření. Za použití experimentálně infikovaných ryb bylo zjišťováno, zda parazit ovlivňuje 1) zbarvení duhovky samců v průběhu třecího období, 2) samičí výběr a 3) mortalitu přezimujících juvenilních ryb. Výsledky testování zbarvení duhovky prokázaly rozdíly v časové expresi tohoto znaku. Kontrolní a dlouhodobě infikovaní samci měli větší a intenzivněji zbarvené oční skvrny na začátku a ve vrcholu třecí sezóny, kdy je ke tření připravena většina samic, oproti samcům krátkodobě infikovaným, u kterých byly nejvýraznější oční skvrny zaznamenány na konci třecího období. Možným vysvětlením může být snaha krátkodobě infikovaných samců o alespoň částečný podíl na reprodukci, která pravděpodobně byla na začátku a v hlavní třecí sezóně kvůli infekci výrazně omezena, což podporují i výsledky testu samičích preferencí bez možnosti čichového kontaktu mezi jedinci, kde krátkodobě infikované samice preferovaly krátkodobě infikované samce, kteří také více interagovali. V případě umožnění čichového kontaktu mezi samci a samicemi byla u infikovaných samic zaznamenána větší míra interakce se samci zdravými, kteří v tomto období měli méně výrazné oční skvrny, než samci infikovaní.