Charakterizace mikroflóry trávicího traktu volně žijících goril nížíných (Gorilla gorilla gorilla) - Vlčková, Klára (2012)
V předkládané práci byla zkoumána mikroflóra gastrointestinálního traktu (GIT) volně žijících goril nížinných (Gorilla gorilla gorilla) z národního parku Dzanga Ndoki ve Středoafrické republice. Pomocí molekulárních nekultivačních metod (PCR-DGGE a qPCR) byla popsána, kvantifikována a porovnána mikroflóra (i) dvou plně habituovaných skupin, jedné skupiny v procesu habituace a jedné nehabituované skupiny goril, (ii) jednotlivých goril z plně habituované skupiny sledované ve dvou následujících letech a (iii) volně žijících goril a goril žijících v zajetí v českých ZOO. Fragmenty bakteriální DNA z DGGE byly osekvenovány a získané sekvence byly porovnány s EMBL databází nukleotidů (GenBank). U všech studovaných skupin goril patřila většina získaných sekvencí dosud nekultivovaným bakteriím. Nejčastěji identifikované bakterie patřily do kmene Firmicutes. Pomocí klastrové analýzy bylo zjištěno, že jedinci v rámci jedné plně habituované skupiny a v rámci skupiny v procesu habituace mají relativně podobné mikrobiální profily, zatímco profily jedinců z druhé habituované skupiny a nehabituované skupiny se v rámci skupiny lišily. Metodou qPCR byly kvantifikovány vybrané skupiny bakterií: skupina Clostridium leptum, skupina Bacteroides, skupina Bifidobacterium, skupina Lactobacillus a Enterobacteriaceae. U skupin Lactobacillus a Enterobacteriacea byly zjištěny signifikantní rozdíly v počtech bakterií mezi skupinami goril, což může být spojeno s působením stresu během procesu habituace. Časové změny v mikroflóře u jedinců z plně habituované skupiny nebyly klastrovou analýzou potvrzeny; výsledky z qPCR však ukázaly, že počty bakterií ve skupině Lactobacillus byly vyšší ve vzorcích z roku 2009.