Nové metody pro dvourozměrné separace složitých biologických vzorků - Viktorín, David (2012)
Dosáhnout účinné separace složitých biologických vzorků pouze jednou separační technikou je velmi těžké. Z toho důvodu se v poslední době vyvíjí řada multidimenzionálních metod založených na separaci dle více než jedné fyzikálně-chemické vlastnosti vzorku. V této práci byl vyvinut jednoduchý 2D offline systém spojující kapilární izoelektrickou fokusaci s kapalinovou chromatografií na reverzní fázi. V první dimenzi byl vzorek rozdělen dle izoelektrického bodu do několika frakcí. Každá frakce pak byla separována v druhém rozměru dle rozdílů v hydrofobicitě. Tyto dva separační mechanismy jsou vůči sobě zcela orthogonální, což zajišťuje zvýšení separační účinnosti. Sbírání frakcí z prvního rozměru bylo umožněno konstrukcí membránového článku přímo na separační kapiláře. Konstrukce článku obnášela vytvoření praskliny na kapiláře, která byla následně potažena acetát celulózovou membránou. 2D-cIEF-RPLC systém byl pak úspěšně testován na vzorku triptického digestu BSA s využitím UV a LIF det