Luminiscenční měření aktivity peroxidasy - Pastucha, Matěj (2012)
Tato bakalářská práce se věnuje chemiluminiscenční technice stanovení aktivity peroxidasy a koncentrace peroxidu vodíku. V teoretické části je obecně pojednáno o chemiluminiscenci jako takové a možnostech jejího analytického využití. Blíže se zaměřuje na peroxidasou katalyzovanou reakci peroxidu vodíku s luminolem, která je poté využívána v praktické části. V rámci praktické části byl sestaven funkční luminometr pro průtočné měření koncentrace peroxidu vodíku využívající enzymovou kolonku umístěnou přímo před fotonásobičem a byl stanoven vliv složení pracovního roztoku na měření. Fosfátový pufr byl trochu vhodnější než Tris, optimální pH bylo kolem 8,5. Se stoupající koncentrací luminolu rostly odezvy až do koncentrace 4mmol∙l-1. Přidání fenolického enhanceru, p-fenylfenolu, vedlo až k šestinásobnému zesílení signálu. Nezbytnou podmínkou pro získání lineární kalibrace a nízkého limitu detekce bylo použití dostatečně aktivní peroxidasy. Limit detekce byl kolem 1μM.