Výskyt infekcí způsobených baktérií Neisseria gonorrhoeae u vysokoškolských studentů brněnského regionu - Nová, Zuzana (2012)
Neisseria gonorrhoeae je původcem kapavky, která je druhou nejčastěji se vyskytující pohlavně přenosnou infekcí na celém světě. Díky sklonu tohoto patogénu vyvíjet rezistenci vůči všem klinicky používaným antibiotikům představuje kapavka vážný problém veřejného zdraví. Nedávno byl izolovaný kmen vysoce rezistentní vůči rozšířenému spektru cefalosporinů, které jsou poslední možností léčby kapavky. Ve světě tedy hrozí, že kapavka se může za určitých okolností stát neléčitelnou. V této studii bylo s využitím řetězové polymerázové reakce v reálném čase (Real-Time PCR) vyšetřených na přítomnost bakteriální DNA 96 vzorků moči od vysokoškolských studentů brněnského regionu. Pozitivní byla jedna. Kromě toho dostal každý student dotazník, který měl za úkol zjistit, jak tito mladí muži přistupují k sexuálnímu životu.