Vliv hyperglykemie na expresi transportéru pro thiamin a transketolázy in vitro - Pleskačová, Anna (2012)
Thiamin patří mezi vitaminy rozpustné ve vodě. Jeho aktivní forma thiamin difosfát je kofaktorem transketolasy, významného enzymu pentosového cyklu. Pentosový cyklus umožňuje metabolizaci triosa-fosfátů vznikajících z glukosy, které se hromadí při hyperglykemii. Aktivace pentosového cyklu by tak mohla zabránit hyperglykemií indukovanému poškození u diabetu. Cílem práce bylo sledovat vliv hyperglykemie na expresi transportérů pro thiamin hTHTR-1 a hTHTR-2 a enzymu transketolasy na buněčné linii HEK-293, která byla kultivována 7 dní za podmínek: (i) normoglykemie (5,5 mmol l-1), (ii) hyperglykemie (25 mmol l-1) a (iii) přechodné hyperglykemie (24 hodin hyperglykemie, poté 6 dní normoglykemie).