Preparation and characterization of a tudor domain involved in binding of asymmetrically dimethylated arginine - Križanová, Eva (2012)
C-terminální doména (CTD) je unikátní struktura největší podjednotky eukaryotické RNA polymerázy II, složena z tandemově se opakujících heptapeptidů. CTD je v průběhu transkripce masivně post-translačně modifikována. Jednou z nejnověji objevených modifikací je methylace argininu třicátého prvního heptapeptidu. Bylo prokázáno, že tato modifikace má vliv na regulaci transkripce malých jaderných RNA. Tudor doména je jediná dosud známa bílkovinná doména specificky rozpoznávající methylované argininové zbytky. Na rozdíl od jiných tudor domén, TDRD3 upřednostňuje arginin methylovaný asymetricky (aDMA) před symetricky methylovaným, avšak mechanizmus, kterým TDRD3 rozeznává aDMA, není známý. Tato bakalářská práce se zaměřuje na získání různých forem Tudor domény lidského proteinu TDRD3 a charakterizaci jejich vazebné afinity vůči methylované CTD. Potvrdili jsme preferenci asymetricky methylovaného argininu a objasnili roli vybraných aromatických aminokyselinových zbytků aktivního místa.