Využitie kvantitatívnej PCR pre štúdium homeostázy cytokinínov - Novanská, Katarína (2012)
Medzi kľúčové fytohormóny regulujúce rast a vývoj rastlín patria napríklad cytokiníny. Udržanie dynamickej rovnováhy týchto procesov v pozorovanej rastline Arabidopsis thaliana úzko súvisí aj so syntézou enzýmov cytokinín oxidáza/dehydrogenáza a izopentenyltransferáza. Preto bolo štúdium venované zmene exprimácie génov metabolickej i signálnej dráhy cytokinínov pri zvýšení či znížení ich endogénneho obsahu pomocou chemickej indukcie génov pre transkripciu spomínaných enzýmov. Pri zvýšenej hladine IPT narástol level génov CKX2, CIPK3 i regulátorov odpovedi ARR4-ARR6. Pri zvýšenej hladine CKX vzrástla hladina IPT5, transportéru PUP4, ale množstvo exprimovaných ARR i kinázy AHK5 pokleslo. To naznačuje významnú rolu enzýmov IPT a CKX v homeostáze CK a nimi regulovaných procesov u A. thaliana.