Analýza prostatického specifického antigenu a metalothioneinu u prostatických nádorových linií a v sérech pacientů s karcinomem prostaty - Valentová, Miroslava (2012)
Prostatický specifický antigen (PSA) je nádorovým markerem karcinomu prostaty. Jeho hladina je však ovlivněna různými faktory, protože PSA je produkován zdravou i nádorovou tkání. Tato bakalářská práce je zaměřena na srovnání běžně používaného nádorového markeru PSA a potencionálního nádorového markeru metallothioneinu. Testy a analýzy byly provedeny jak s buněčnými liniemi, tak se séry onkologických pacientů. Podle výsledků experimentů a literatury by mohlo být novým prognostickým markerem rakoviny prostaty sledování nadměrné exprese MT v nádorech. Předkládaná bakalářská práce je součástí grantového projektu GA ČR 301/09/P436.