Vliv povrchového náboje elicitinů na schopnost přenosu lipidických látek - Zemanová, Jitka (2012)
Elicitiny jsou malé globulární proteiny o velikosti 10 kDa produkované vysoce patogenním rodem oomycet Phytophora. Členové rodu Phytophora jsou specifičtí parazité vyšších rostlin, mezi nimiž jsou i některé ekonomicky významné druhy. Elicitiny, které jsou pravděpodobně produkty genů avirulence, mají také funkci přenašečů sterolů, za což je zodpovědná silně hydrofobní kavita lokalizována v jádře proteinu. Elicitiny skládající se z 98 aminokyselin mají evolučně silně zakonzervované prvky sekundární struktury, skládají se z pěti α-helixů, jednoho antiparalelního β-skládaného listu, flexibilní Ω-smyčky a jejich terciální strukturu určují tři disulfidické můstky a tři vodíkové vazby. Podle jejich izoelektrického bodu se elicitiny dělí na kyselé α-elicitiny (pI<5) a bazické β-elicitiny (pI>7,5). Mezi β-elicitiny patří i cryptogein produkovaný oomycetou Phytophora cryptogea, která parazituje na rostlinách tabáku. Předpokládá se, že cryptogein je ligandem vysoceafinitního místa na plazmatické