Analýza vybraných proteinů regulujících apoptózu u karcinomu prostaty - Holubová, Monika (2012)
Apoptóza je důležitý biologický proces, který se významně podílí na vývoji mnohobuněčného organismu. Programovaná buněčná smrt může být aktivována vnějšími nebo vnitřními drahami. Vnitřních drah se účastní mitochondrie a Bcl-2 rodina proteinů. Mezi nejvýznamnější členy této proteinové rodiny patří pro apoptotický Bax a anti-apoptotický Bcl-2. Regulace apoptotických drah je často poškozena u rakovinných onemocnění. Tato práce se zabývá regulací apoptózy u karcinomu prostaty v závislosti na působení zinečnatých iontů. Zinek hraje u prostaty významnou roli a cílem této práce bylo dokázat jeho vliv na expresi proteinů Bax a Bcl-2. Změny v hladinách těchto proteinů byly pozorovány u buněčných linií PC-3, PNT1A a 22RV1 a to jak na úrovni RNA, tak na proteinové úrovni. Bylo dokázáno, že zinečnaté ionty významně ovlivňují proliferaci buněk a při některých koncentracích vyvolávají apoptózu. To dokazuje zvýšená hladina Bax a snížená hladina Bcl-2 v buňce.