Regulation of recombination during replication - Jež, Michal (2012)
Molekula DNA je neustále poškozována různými faktory. Jedno z nejzávažnějších poškození pro buňky představují dvouřetězcové zlomy, které mohou způsobit ztrátu genetické informace, genomovou přestavbu nebo buněčnou smrt. Nesprávná oprava zlomu může mít za následek vznik závažných chyb v sekvenci, což může vést k nekontrolovatelnému buněčnému dělení a rakovině. Homologní rekombinace (HR) je velice důležitou a přesnou dráhou, která může dvouřetězcové zlomy opravit. Aby byla HR bezchybna, musí být přísně regulována množstvím regulačních proteinů a jejich post-translačními modifikacemi. Při regulaci HR hrají klíčovou roli mimo jiné helikázy a translokázy. Cílem této práce je provést širší biochemickou studii o kvasinkové helikáze Hcs1, která byla dosud velice málo charakterizována. Geneticke analyzy navic ukazuji, že by Hcs1 mohla hrát roli v procesech opravy DNA. Odhalení role Hcs1 v metabolismu DNA by mohlo napomoci porozumět složitému mechanismu homologní rekombinace a opravy DNA.