Dodatečný ohřev plazmatu v tokamaku COMPASS pomocí vstřiku svazku neutrálních atomů - Mitošinková, Klára (2012)
V této bakalářské práci se věnujeme studiu zařízení pro dodatečný ohřev plazmatu v tokamaku COMPASS pomocí vstřiku svazku neutrálních částic (NBI). V teoretické části se zabýváme konstrukcí a parametry NBI a způsobem použití tohoto zařízení. V experimentální části jsme se zabývali trénováním mřížek a celého iontového zdroje. Pomocí experimentálně naměřeného průběhu hustoty jsme dopočítali způsob absorpce svazku neutrálních částic v plazmatu tokamaku COMPASS. Po dokončení procesu trénování iontového zdroje bude zařízení připravené k plánovanému provozu.