Parametrické oscilace a povrchové vlny - Zuzaňáková, Kateřina; Tyc, Tomáš, 1973-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta. Fyzikální sekce (2012)
V této bakalářské práci se věnujeme studiu parametrických oscilací vybuzených na hladině kapaliny. Parametrické oscilace vznikají v důsledku periodického vertikálního pohybu nádoby s kapalinou. Teoreticky a experimentálně zkoumáme podmínky vzniku těchto oscilací v závislosti na frekvenci, amplitudě zrychlení a tvaru nádoby.
In this thesis we study parametric oscillations excited on the free surface of a liquid. Parametric oscillations appear as a consequence of periodic vertical motion of the container of liquid. We examine both theoretically and experimantally the conditions of excitation of the oscillations depending on the frequency, acceleration amplitude and the shape of the container.
Vedoucí práce: Tomáš Tyc
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2012
Keywords: harmonické oscilátory; kapaliny; kmity; harmonic oscillators; liquids; oscillations; bakalářské práce