Parametrické oscilace a povrchové vlny - Zuzaňáková, Kateřina (2012)
V této bakalářské práci se věnujeme studiu parametrických oscilací vybuzených na hladině kapaliny. Parametrické oscilace vznikají v důsledku periodického vertikálního pohybu nádoby s kapalinou. Teoreticky a experimentálně zkoumáme podmínky vzniku těchto oscilací v závislosti na frekvenci, amplitudě zrychlení a tvaru nádoby.