Kardiomyogeneze in vitro s přihlédnutím na roli HIF-1alfa a p38 kinázy - Perečková, Jana, 1988- (2012)
Kardiomyogeneze je proces tvorby srdečních buněk, který zahrnuje diferenciaci, proliferaci a migraci raných kardiomyocytů. Zralé kardiomyocyty lze rozpoznat jako spontánně bijící buněčnou kulturu, a také na základě exprese kardio-specifických genů. Do regulace procesu kardiomyogeneze je zapojeno velké množství faktorů, které ji mohou významně ovlivnit modulací různých signálních drah včetně klíčových HIF-1α a p38 MAPK. p38 MAPK zřejmě hraje roli v odpovědi na stresové podmínky v průběhu kardiomyogeneze in vitro i in vivo, avšak její funkce není doposud dostatečně objasněna. HIF-1α pomocí indukce transkripce mnoha genů reguluje množství pochodů během kardiomyogeneze. Hlavním cílem této práce bylo sledování průběhu kardiomyogeneze in vitro u dvou linií myších embryonálních kmenových buněk, jak kontrolních, tak deficientních na p38 MAPK a HIF-1α, diferencovaných pomocí dvou odlišných protokolů. Z výsledků vyplývá, že intenzivnější diferenciace bylo dosaženo pomocí standardního protokolu d