Dynamika hladin postvakcinačních protilátek proti equinní influenze u hříbat sledovaná metodami HIT a ELISA - Blažejová, Hana; Šimek, Vladimír, 1937-2024; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2012)
Chřipka koní je vysoce nakažlivé virové onemocnění, projevující se jako infekce dýchacích cest. Vyskytuje po celém světě, a právě proto značně omezuje mezinárodní přesun koní. Koně, kteří cestují a jsou tedy neustále vystaveni riziku infekce, by měli být vakcinováni v intervalu šesti měsíců, ostatní koně mohou být vakcinováni 1x za rok. Pokud je klisna březí, měla by být vakcinována 4-6 týdnů před očekávaným porodem, čímž se zajistí dostatečné zastoupení protilátek proti chřipce koní v mlezivu, ze kterého je hříbě po svém narození získává. Je tedy díky kolostru proti influenze chráněno až několik měsíců, po této době je ale třeba hříbě vakcinovat, aby nebylo vystaveno riziku infekce. V této práci jsme měřili dynamiku hladin ochranných protilátek v sérech hříbat a klisen z Národního hřebčína Kladruby nad Labem a sledovali jsme, za jak dlouho se ztrácí a je tedy nutné hříbě očkovat. K měření byly použity dvě různé metodiky, ELISA a HIT a následně porovnány.
Equine influenza is highly contagious viral disease, showing as an infection of airways. It occurs throughout the world and thats the reason it considerably restricts the international movement of horse. Frequently traveling horses often exposed to infection should be vaccinated in 6 months interval, others once a year. The pregnant mare should be vaccinated 4-6 weeks before awaited birth that will ensure enough of antibodies against equine influenza in colostrum, from which the foals gain the antibodies. Thus, the foal is protected against influenza for couple of months, after this time is necessary to vaccinate the foal because of exposing to the risk of infection. In this thesis we measured the level of protecting antibodies in serums of foals and mares from National Stud Kladruby nad Labem and we studied after how long the antibodies fade away and therefore is necessary vaccinate the foal. For that we used two different methods, ELISA and HIT and then compared the results.
Vedoucí práce: Vladimír Šimek
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2012
Keywords: chřipka; koně; očkování; horses; influenza; vaccination; diplomové práce; master's theses