Dynamika hladin postvakcinačních protilátek proti equinní influenze u hříbat sledovaná metodami HIT a ELISA - Blažejová, Hana (2012)
Chřipka koní je vysoce nakažlivé virové onemocnění, projevující se jako infekce dýchacích cest. Vyskytuje po celém světě, a právě proto značně omezuje mezinárodní přesun koní. Koně, kteří cestují a jsou tedy neustále vystaveni riziku infekce, by měli být vakcinováni v intervalu šesti měsíců, ostatní koně mohou být vakcinováni 1x za rok. Pokud je klisna březí, měla by být vakcinována 4-6 týdnů před očekávaným porodem, čímž se zajistí dostatečné zastoupení protilátek proti chřipce koní v mlezivu, ze kterého je hříbě po svém narození získává. Je tedy díky kolostru proti influenze chráněno až několik měsíců, po této době je ale třeba hříbě vakcinovat, aby nebylo vystaveno riziku infekce. V této práci jsme měřili dynamiku hladin ochranných protilátek v sérech hříbat a klisen z Národního hřebčína Kladruby nad Labem a sledovali jsme, za jak dlouho se ztrácí a je tedy nutné hříbě očkovat. K měření byly použity dvě různé metodiky, ELISA a HIT a následně porovnány.