Použití ekotoxikologických testů s půdními mikroorganismy a bezobratlými pro hodnocení vlivu bioodpadů na zemědělskou půdu - Křepelková, Šárka (2012)
V této bakalářské práci se věnuji biologicky rozložitelnému odpadu, podrobně lihovarnickým výpalkům. Biologicky rozložitelný odpad obsahuje řadu prvků a organických látek, které mohou sloužit jako živiny pro růst kulturních plodin. Živiny obsažené v bioodpadech jsou stejně hodnotné jako průmyslová hnojiva, dokonce lze vlivem imobilizace živin na organickou hmotu zamezit ztrátám a dosáhnout ekologičtějšího využití. Zároveň s prospěšnými látkami se do půdy ale mohou dostat i látky nežádoucí, které vznikají během výrobních procesů. Důslednou kontrolou je třeba zajistit eliminaci jejich vstupu do půdy. Lihovarské výpalky vznikají během destilace jako základní odpadní produkt výroby biolihu. Vykazují hnojivé účinky díky obsahu organického dusíku, zbytkových cukrů a dalších živin. Pomocí stanovené baterie půdních biotestů s mikroorganismy a bezobratlými živočichy byly testovány tři druhy lihovarnických výpalků. Cílem bylo zjistit, zda testované přípravky při doporučených dávkách nevykazují t