Kritické srovnání testů ekotoxicity používaných pro hodnocení nebezpečné vlastnosti odpadů H14 Ekotoxicita v zemích Evropské unie - Johnová, Jitka; Matějů, Vít; Masarykova univerzita. Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí (2012)
Tato práce pojednává o přístupu členských zemí EU k hodnocení nebezpečné vlastnosti odpadů H14 ekotoxicita. Současná legislativa platná v zemích EU neurčuje jednotný postup pro stanovení nebezpečné vlastnosti H14 ekotoxicita odpadu, takže metodiky i kritéria pro zjišťování této nebezpečné vlastnosti jsou stát od státu jiná. Je potřeba vybrat zkušební sadu standardizovaných testů a začlenit ji do legislativy, aby se přístup členských zemí EU sjednotil. V práci jsou uvedeny testy, ze kterých by se zkušební sada dala sestavit. A také jsou zde uvedeny návrhy zkušebních sad z různých studií, v kterých se testovaly vzorky odpadů.
This paper deals with the EU member countries attitude to evaluation of hazardous waste property H14 ecotoxicity. Contemporary legislation in power in EU countries does not specify uniform procedure of determining the hazardous property H14 ecotoxicity of waste, so the methodology and criteria for identifying this hazardous property differs from country to country. There is a need to select a test battery of standardized tests and incorporate them into legislation to unite the approach of all member countries. There are mentioned tests from which could be formed the test battery in this paper. There are also recommendations for the test battery from different studies, in which samples of waste were tested.
Vedoucí práce: Vít Matějů
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2012
Keywords: ekotoxicita; nebezpečný odpad; suchozemské ekosystémy; ecotoxicity; hazardous waste; terrestrial ecosystems; bakalářské práce