Kritické srovnání testů ekotoxicity používaných pro hodnocení nebezpečné vlastnosti odpadů H14 Ekotoxicita v zemích Evropské unie - Johnová, Jitka (2012)
Tato práce pojednává o přístupu členských zemí EU k hodnocení nebezpečné vlastnosti odpadů H14 ekotoxicita. Současná legislativa platná v zemích EU neurčuje jednotný postup pro stanovení nebezpečné vlastnosti H14 ekotoxicita odpadu, takže metodiky i kritéria pro zjišťování této nebezpečné vlastnosti jsou stát od státu jiná. Je potřeba vybrat zkušební sadu standardizovaných testů a začlenit ji do legislativy, aby se přístup členských zemí EU sjednotil. V práci jsou uvedeny testy, ze kterých by se zkušební sada dala sestavit. A také jsou zde uvedeny návrhy zkušebních sad z různých studií, v kterých se testovaly vzorky odpadů.