Moderní biodetekční systémy pro hodnocení přítomnosti látek s aktivitou dioxinového typu v různých typech vzorků - Šalplachtová, Zuzana; Bittner, Michal; Masarykova univerzita. Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí (2012)
Kvůli závažnosti zdravotních problému vyvolaných látkami dioxinového typu působících přes Ah receptor je nezbytné monitorovat přítomnost těchto látek v prostředí, biotě i potravinách. Z tohoto důvodu bylo vyvinuto mnoho citlivých AhR-responsivních in vitro modelů pro posouzení celkové toxicity látek a jejich směsí, jelikož doposud hojně používané analytické metody nedokážou odhalit případné interakce látek ve směsích nebo odhalit nové AhR agonisty. Jedním z těchto modelů je i buněčná linie H1G1.1c3. Tato myší hepatomární linie byla stabilně transfekována fluoreskujícím EGFP reportérovým genem. V této práci jsme se zabývali charakterizací a nastavením optimálních podmínek pro testování vzorků pomocí této buněčné linie. Došli jsme k závěrům, že tato linie je dostatečně citlivá a spolehlivá a oproti doposud používaným CALUX testům by měla ušetřit čas i peníze.
Due to the seriousness of health problems caused by dioxin-like compounds acting through the Ah receptor is necessary to monitor the presence of these substances in the environment, biota and food. For this reason, it was developed many sensitive AhR-responsive in vitro models to assess the overall toxicity of substance and their mixtures, because the widely used analytical methods can´t detect the possible interactions in mixture of substance or detect new agonists. One of these models is cell line H1G1.1c3. This mouse hepatoma cell line was stably transfected by EGFP reporter gene. In this study, we characterized and set the optimal conditions for testing of samples using this cell line. We concluded that this cell line is highly sensitive, reliable and compared to previously used CALUX tests it should save time and money.
Vedoucí práce: Michal Bittner
Vedoucí práce
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2012
Keywords: bakalářské práce; Reagent Kits, Diagnostic; Receptors, Aryl Hydrocarbon; polychlorované dibenzo-p-dioxiny; reagenční diagnostické soupravy; receptory aromatických uhlovodíků; polychlorinated dibenzo-p-dioxins