Ekotoxikologické biotesty na embryolarválních stádiích vodních obratlovců - otázky šetrné manipulace s modelovými organismy - Nekvapilová, Alena (2012)
Funkce ekotoxikologických biotestů in vivo je i přes současné trendy, směřující spíše k in vitro a in silico testování, stále nenahraditelná. Důležitou podmínkou pro aplikaci testů in vivo v moderní ekotoxikologické praxi je dodržení pravidel maximálně šetrného zacházení s modelovými organismy (vhodné podmínky chovu, šetrná manipulace, omezení či úplné vyloučení bolestivých podnětů během experimentu pomocí užití šetrných operačních metod či aplikace anestézie). Tato práce se zabývá možnými způsoby humánního ukončování testu s embryolarválními stádii drápatky vodní (FETAX). Shrnuje a porovnává aplikaci různých veterinárních anestetik za účelem snížení stresu při fixaci embryí drápatky roztokem formaldehydu, která je zavedena jako standardní způsob ukončování testu v metodice ASTM. V praktické části práce byla hodnocena efektivita dvou alternativních látek (tricain MS 222 a hřebíčkový olej) pro anestetizaci 96 hodin starých embryí drápatek z vlastního odchovu. Aplikace anestézie byla vyh