Nové metody hodnocení expozice - Kolářová, Edita (2012)
Tato bakalářská práce se zabývá využitím nových technik monitoringu životního prostředí, za účelem zpřesnění inhalační expozice lidské populace. Cíle práce byly konkrétně zaměřeny na využití techniky pasivního vzorkování ovzduší a dat z dlouhodobého monitoringu v městské aglomeraci Zlín. Odběry probíhaly po dobu osmi měsíců a během této doby se sledovaly sezónní variace organických polutantů ve volném ovzduší. Podrobný přehled metodiky pasivního vzorkování a analýzy zdravotních rizik je uveden v teoretické části. V praktické části jsou pak uvedeny výpočty rizik bezprahových a prahových účinků pro různé expoziční scénáře (děti, standardní scénář a scénář pro pracující). V přiložených grafech, v praktické části, lze sledovat sezónní vlivy organických polutantů na jednotlivých lokalitách. Pro srovnání míry kontaminace byly využity referenční lokality v Brně a Košeticích. Výsledky nově aplikované metody hodnocení expozice potvrdily vhodnost pasivních vzorkovačů pro kontinuální monitoring a