Identifikace vhodných metod pro studium imunotoxicity na embryích Danio rerio - Pípal, Marek (2012)
Danio rerio je velmi perspektivní modelový organizmus užívaný v ekotoxikologii, toxikologii i dalších oborech. Řada publikovaných studií a získaných informací o ontogenezi, fyziologii a vlastnostech tohoto organismu je využívána při specifických aplikacích embryonálního testu s Danio rerio v toxikologii. Jedním z hlavních směrů vývoje je nalezení a popis citlivých molekulárních markerů toxických efektů. Tento směr se uplatňuje i v oblasti imunotoxikologie a díky tlaku na využívání jiných než savčích modelů pro testy toxicity získává embryonální test čím dál větší váhu. V rámci výzkumu imunotoxicity různých látek je sledován jejich vliv na expresi genů spojených s imunitou, především pomocí metody molekulární biologie kvantitativní RT-PCR. Existuje již řada genů, jejichž odpověď na supresi či stimulaci imunitního systému vyvolanou chemickými látkami je poměrně dobře popsána a tyto poznatky by mohli umožnit použití embryí Danio rerio pro testování imunotoxicity environmentálních vzorků.