Role extracelulárního L-argininu v zánětlivé odpovědi fagocytů - Vereščáková, Hana, 1987- (2012)
Cílem této diplomové práce bylo popsání vlivu různých extracelulárních koncentrací L-argininu (0 - 400 μM) jak na nestimulované makrofágy, tak i na makrofágy stimulované pomocí bakteriálního endotoxinu. Pozornost byla věnována zejména působení L-argininu na expresi a aktivaci povrchových receptorů spřažených s G-proteinem, sledováním aktivace G-proteinů, změny intracelulární koncentrace vápníkových iontů a také aktivace fosfolipasy C. V této souvislosti byly dále zkoumány změny v aktivaci intracelulárních signálních drah, které jsou zapojeny do aktivace makrofágů pomocí bakteriálního endotoxinu. Pro tuto práci byly využity myší peritoneálními makrofágy RAW 264.7. Pro studium receptorů byla ovšem důležitá také příprava buněk RAW 264.7 se sníženou expresí obou receptorů (pomocí elektroporace) jako i použití inhibitorů jednotlivých sledovaných drah. Pro experimenty byly využity metody jako Griessova kolorimetrická metoda (stanovení produkce NO), fluores-cenční metoda pro stanovení intrace