Metabolické a endokrinní funkce lidské tukové tkáně - Kolářová, Lenka (2012)
V této diplomové práci se zabýváme morfologií a funkcemi tukové tkáně, zejména regulací metabolismu a endokrinních funkcí této tkáně. Dále je zde popsán vliv polynenasycených mastných kyselin s dlouhým řetězcem na metabolické funkce tukové tkáně a zapojení tukové tkáně v metabolismu thyreoidálních hormonů (TH). Cílem experimentální části bylo zjistit vliv podávání červeného palmového oleje (RPO) v dietě při různých, experimentálně navozených nefyziologicky vysokých nebo nízkých, sérových hladinách TH na specifické enzymové aktivity klíčových enzymů metabolismu TH, jodothyronin dejodas typu 1, 2 a 3 v různých tkáních potkanů kmene Wistar. Zejména jsme se zaměřili na stanovení dejodas typu 1 a 3 v bílé a hnědé tukové tkáni. Ke stanovení hladin TH v séru byla použita metoda RIA a pro stanovení enzymových aktivit dejodas byly použity nově vyvinuté radiometrické metody. Výsledky stanovení dejodasových aktivit a jejich změn v závislosti na změnách thyroidního stavu potkanů jsou plně v soulad