Characterization and preparation of chimeric lectins from opportunistic pathogens - Hároníková, Lucia (2012)
Tato práce se zaměřuje na lektiny z patogenních mikroorganismů. První část práce se zabývá krystalizací a řešením struktury hypotetického lektinu z organizmu z Burkholedia cepacia komplexu. Byly nalezeny a optimalizovány krystalizační podmínky, naměřena difrakční data a byla určena prostorová grupa, základní buňka a její rozměry. Poznání struktury nového lektinu BP39L má velký význam z hlediska pochopení jeho funkce a případného podílení se na patogenitě mikroorganismu. V druhé časti práce, zabývající se přípravou chimerních lektinů, byla prozkoumána možnost přípravy chimerních lektinů pomoci denaturace a renaturace dvou lektinů. Byla navrhnuta tvorba chimerních lektinů prostřednictvím koexpresního plazmidu pETDuet 1. Při práci byla odhalena zajímavá fakta o denaturaci a renaturaci lektinů z mikroorganismů Burkholderia cenocepacia a Pseudomonas aeruginosa Byla vypracována nová metodika zkoumání změn lektinů vyvolaných denaturačními činidly a detergenty. V návaznosti na tuto práci mohou